Simply kat

Hellre frågvis än ovetande.

skrattattack

Publicerad 2008-09-30 06:24:30 i Allmänt,

Gardagens Waren:

' Once there whera at goat named Waren. This goat always went to a farmers place to steal som cassava. The farmer got so mad at Waren so he decided to arrange a trap. The next time Waren came to steal the cassava, the farmer trapped him and took him to the police. When Waren met the policeman the policeman where sooooo hungry. Waren had allready managed to steal a whole bunch of cassava so he offered the police som cassava in exchange for his freedom. So the police took the cassava and let Waren go. The farmer got really angry and said: Next time, the next time I will catch you and then I will rapp you on you! But the goat Waren where much smarter than the farmer so the next time he came to steal the cassava, he where wearing 3 pair of jeans.'

Koordinatior innebar finnas till hands 24 timmar om dygnet men inte alltd jobba. Det innebar, lyssna pa gasterna, se till att rummen ser fina ur och att det finns tillrackligt mycket tallrikar till middagen. Det innebar att vara assistent at managern och skota hans jobb nar han inte ar dar. Vise manager liksom.

det dar med skor

Publicerad 2008-09-29 18:14:03 i Allmänt,

Typ forsta veckan jag var har tappade jag en sko pa strandn. Det var det basta paret skor da det var ett par enkla och skona slip in som anda sag bra ut. Nedrigt. Istallet borjade jag anvanda mina otroligt fina sandaler som jag betalt dyra pengar for. Efter bara ett tag sa borjade mellansulan lossna och jag lamnade in skorna for limning. Det blev jattefint. Men idag sa lossnade remmen pa ena skon sa nu kan jag inte anvanda dem heller!

Skor att tillga i dagslaget:
Ett par trasiga balerinaskor som inte duger till att ga pa toaletten eller stranden med for de lacker in vatten underifran.
Ett par fula grova sanna dar sandaler som bade killar och tjejer har. Typiskt bra att ha pa safari.
Ett par otroligt underbara Converse som bara skulle ta dod pa mina fotter om jag har pa mig dem en timme.

Problematiskt nog sa har Yussuf tagit ledigt i tva dagar for att fira att Ramadan ar slut. Sedan gar Shaaban pa ledighet och sedan vet jag inte nar Elmina ska fa ga. Men jag hoppas innerligt att jag kan ta mig till Stone Town pa lordag och skaffa mig ett par skor som duger.

Min forkylning borjar slappa och jag kanner mig inte lika hangig langre. Men mycket av mitt glada humor beror nog pa alla undrbara manniskor som finns omkring mig. Roligt ar att det bara ar en tjej. Resten killar. Tyvarr tror jag att trevligaste vannen  Yakoub har pa hotellet kommer/har lamnat oss for en battre karriar. Jag kan inte gora annat an att onska honom lycka till.

Kommer ni ihag att jag onskar att jag hade nagon att ge bort Makame till? Ja nu har jag en annan kille jag vill ge bort till nagon fin. Han heter Omar och jobbar i en liten snacks-shop. Eller ja, det ar liksom en vagn bara. men han ar sa otroligt sot, charmig och glad jamt! Och vilket leende sen. Me like. Sedan sa finns Waren som inte alls heter Waren men ett tag lysnade han pa Waren G och sa fick han sitt smeknamn. HAn ar saaaaa rolig och jag bara alskar honom. Han ar chaffis at Ali Baba och kor mig allt som oftast hit och dit. HAn har alltid nagon ny historia att beratta och allti ar det lika kul att se och titta pa honom.

Jag har fatt ett jobberbjudande har pa Zanzibar... Som koordinator pa ett hotell. En viktig post...

Att: ex-sambon

Publicerad 2008-09-27 17:34:14 i Allmänt,

Kare ex-sambo. Jag tanker pa dig mest varje dag. For det ar sa fett mycket insekter har. Myror stora som elefanter, illgrona grashoppor, slemmiga humlor och pipande myggor. Pa kvallarna nar jag jobbar i receptionen kommer det in ganska mycket insekter som flyger omkring. Ganska kul att titta pa nar odlorna rusar fram for att nafsa tag i en fluga pa vaggen. Och varje gang jag ser de har underliga insekterna tanker jag pa dig. Och det roligaste med hela situationen ar att jag bara rycker pa axlrna, viftar bort dem om det behovs och sedan fortsatter jobba. Kan du tanka dig? For ett tag sedan bodde det nagra svenska gaster pa ett annat hotell har i Nungwi. Pappan i familjen var tokig i insekter och engagerade hela personalstyrkan i att leta efter myragg och liknande. Du kan tro att han blev lycklig nar han hittade en dod skorpion pa rummet! Men den kom nog fran hans resvaska for sa stora skorpisar har de inte har.

Och det dar med de muslimska kvinnorna... Har pa Zanzibar gar kvinnorna ofta kladda i nagot som kallas for Kanga. Det ar tva tygstycken, ett om livet och et t over huvud och overkropp. Och det ar sa fruktansvart vackert. Det ar sa mycket farger och sa manga olika monster och pa varje kanga finns det ett budskap pa swahili. Ofta ar det fina ordsprak men aven texter som ' Grannkarringen ar en lognare' forekommer. Kvinnorna leker med budksapen i sina kangas. Och en sak ska jag saga er. Jag kan forsta varfor mannen vill att kvinnorna ska dolja sina kroppar. For fy sjutton vad sensuella de kan vara. Kvinnorna vet precis hur de ska anvanda sitt kroppssprak och ogon for att se sexiga ut. Och aven om deras kangas doljer hud och kroppsform sa ar det ett faktum att det bara blir en retning for ogat. Vad doljer sig under det vackra tyget? Precis som med kjol, du kan inte se benen men du kan definitivt se hofter och rumpa.

Jag ar sjuuuuuk. Jag har nagon sorts jobbig forkylning och trodde banne mig att jag skulle ga at i varmen. Men jag har fatt nagon dunderkur av chefen som jag hoppas funkar.

pole pole

Publicerad 2008-09-24 16:03:38 i Allmänt,

Det hander inte sa mycket har.Dagarna ser mest lika dana ut sa darfor kanns det som att jag ar ganska tyst pa bloggen. men jag skriver ju ganska mycket anda. Eller? Vad vill ni veta egentligen? Fraga sa jag far nagot att skriva om!

Igar ringde mamma. Det var en av dagens ljusglimtar. Jag saknar henne faktiskt. Men det borjar knipa lite i pappahjartat ocksa. Kanske maste ringa honom. Det ska jag val anda ha rad med. En annan hojdpunkt igar var ett langt samtal pa msn med Leo. Me like. OCh Severin vaxlde nagra ord med mig ocksa. Han ska ringa imorgon. Lite konstigt att fa samtal fran Sverige men prata engelska. Anyhow, gardagen pa jobbet var oerhort lat. jag satt mest pa msn hela tiden. Sa jag skams lite. Maste ju jobba som en Mzungu och inte som en afrikan! Sa idag ska jag ta och ga igenom alla bokningar for december. JAg forsoker fa Yussuf att arbeta pa ett annat satt sa att fler an en hjarna kan halla koll pa saker och ting. Men det ar svart... Jag vill ju inte vara grinig och bossig, det ar ju faktisk jag som gastspelar och inte han.

Fick massage igar av Berina har pa hotellet. Hon ar guld vard. Men hon bara skakade pa huvudet och sa 'Your shoulders' Och jag fattar vad hon menar. Hennes hander studsade pa mina axlar och vid skulderbladen nar hon masserade mig. Men jag hoppas att jag kommer fa jobba mer staende och mer med gasterna nar Roselyn kommer tillbaka. Nu sitter jag ju bara vid datorn. Dessutom har jag en takflakt precis ovanfor mig som gjor att det blir drag.

Imorse sa gick jag som vanlig pa min promenad langs stranden. Att ga langs stranden ar alltid lika spannande. Alltid hander det nagot nytt. Idag var det mycket dhow-batar uppe pa land och folk satt och bankade in bommul i springorna sa att batarna ska halla tatt. Sadana dagar sa blir det ett rytmiskt ljud pa stranden och det blir nastan som musik. Kanske borde komponera en lat. Traffade Makame ocksa idag. Har AR vaerkligen sot, onskar jag kunde ge bort honom i presen till nagon. Nar jag kom till Cholo-stranden sa traffade jag Karim. Vi skakade hand och en liten pojke som stod bredvid ville ocksa skaka hand da. Sa vi skakade hand och sen borjade han snurra runt mig. Han var sa otroligt urgo sa jag ville bara stjala honom. Guuuuuud vad jag vill ha barn. borjar nastan grata sa fort jag ser en unge. Ska bara fixa det dar med en lamplig pappa forst.

Nej nu ska jag gora lite nytta. Och bara sa ni vet sa fick jag inga poffpoff igar pa swahilimiddagen. Det som annars ar min hojdpunkt pa veckan! Fast det heter inte poffpoff (stavning) har pa Zanzibar. det ar nog bara i Kamerun. Men gott ar det i alla fall. Ungefar som munkar.

jag vet att det ar sondag

Publicerad 2008-09-21 14:07:51 i Allmänt,

Idag ar det sondag. Det vet jag for det kommer knapt nagra bokningsmail. Annars ser jag ingen skillnad pa dagarna. Eller jo, fredagar ar muslimerna lite mer plikttrogna och de som inte fastar gommer sig extra noga. Det kanns som att jag inte har skrivit pa sa lange men det ar nog for att det inte hander sa mycket har. Jag vantrivs inte med att bo ihop med Elmina, Mzee Yahaja undrar varfor jag inte kommer och tvattar hos tvatteriet utan plagas med att tvatta pa mitt rum istallet. Jag maste ga dit nasta vecka tror jag. Jag kan bara inte lamna ivag min tvatt nar jag ar fullt kapabel att tvatta klader sjalv. Tack kara pappa for att du lart mig hur man handtvattar i kallvatten. Ja, forvisso larde jag mig i sjon i stugan och nu tvattar jag i en hink men principen ar densamma.

Jag skrev tidigare om akvariet med alla fina skoldpaddor. Killen som visade mig det heter Makame och jag har traffat honom fler ganer pa stranden. Han ar charmig och faktiskt trevlig, ingen slisktyp. Me like. Men alltsa bara som van halla! I ovrigt skulle nog bade Shaaban och Yussuf inte tacka nej till att ha mig som flickvan. Faktum ar att Shabaani redan kallar mig for sin flickvan, men det ar vi alla har pa omradet (med ratt kon).

Jag har nu lovat bort min laptop till Yakoub. Han far den av mig i utbyte mot sa manga dvd-skivor jag behover for att spara alla bilder och musik. Ahhhh jag har sa bra musik pa min dator nu! Om ni vill veta storsta 'sommarplagan' har just nu sa ar det P square med laten 'Do me'. Den borde heta det i alla fall. Jag alskar laten och jag hoppas att ni kan Youtuba den.

Igar hjalpte jag ett vilset svensk smekmanadspar som inte alls hade forvantat sig att det skulle vara manniskor runt omkring dem. Abou fick kora runt dem i Nungwi for att hitta ett mer privat stalle och jag hoppas verkligen att de blev nojda till slut. Det kan inte vara kul att aka pa smekmanad och bli besviken. Det ar en svensk grupp har ocksa som har bestigit Kilimanjaro. Grattis pa dem! Jag kommer snart att adda dem pa Facebook sa jag antar att de kommer hitta hit till bloggen inom sinom. Thiii....

Om en timme aker jag till Stonetown for att traffa Julia och saga hejda till henne. Ska bli kul att traffa henne igen. Forhoppningsvis blir det Zanzibar pizza ikvall. Jag har aldrig testat det men folk sager att det ar en hojdare. Jag hoppas att nagra affarer ar oppna. Jag skulle behova kopa ett par skor. Borjar fa skavsar av de jag har nu och de basta skorna tappade jag pa stranden en dag. Vet inte om jag har berattat det innan. Jag har fortfarande en sko kvar och lever i fantasin om att den andra skon ska komma tillbaka med tidvattnet. Haha as if!

Anyhow. Maste rusa.

Bror och fjalla tack sa hemskt mycket for kommentaren! Me love! Vem jag saknar? Another story.

Christina- har du fatt nagon ny arbetskamrat?

Frickis- give me some updates!

att bo med en Zanzibari

Publicerad 2008-09-19 21:44:29 i Allmänt,

Jag har lart mig en hel del nya saker genom att bo ihop med Elmina nagra dagar. Allt gar valdigt bra men jag har upptackt att hon inte sitter pa toa trots att det gar, istallet lyfter hon pa ringen. Kissar hon pa kvallen sa spolar hon inte och hon anvander inte heller toapapper. Det gor val ingen afrikan, varfor anvanda toapapper nar det finns vatten. Hon hade ont i ogat har om dagen och som medicin mot det droppade hon lite modersmjolk fran nagon mamma i ogat. Det hjalpte. I ovrigt ar hon snall och jag har fatt lana hennes hink sa nu har jag tvattat i mangder.

Angaende framtiden verkar det nu finnas 2 alternativ for mig.
Alt 1: Aka hem nagon gang i borjan pa november, slutet pa oktober. Stanna hemma 3 veckor aka ner hit, jobba over hogsasongen och gora en till safari i februari.
Alt 2: Aka hem och jobba med resebyran.

puss och kram

Jambiani

Publicerad 2008-09-17 07:02:14 i Allmänt,

 Juice med ingefära på KIddos café

 Footprint in Africa

 Puss från Julia. Kolla speglingen i glasögonen.

 

 En bit av Jambiani. Så här ser de ut mest överallt i byarna.

 Juice på Kiddos med mjölk i.

 Kiddos

 Julia loves Kili

 Puss

 Det kliar även på Zanzibar.

 Blåsigt värre på restaurangen.



 He blås!

underbara ehhh tisdag?

Publicerad 2008-09-16 18:42:10 i Allmänt,

Ja, jag har knappt nagon koll pa dagarna. Vad spelar dagar for roll? Bara jag ar ledig en dag i veckan annars haller jag mest reda pa om det ar morkt eller ljust ute.

Jag vill borja med att tacka min kare farbror for ett otroligt fint meddelande. Tack for att du far mig att i alla fall tycka om det svenska vadret lite grann. Jag fick namnen pa skoldpaddorna men nu kan jag inte komma ihag det. Jag ska kolla upp det, lovar! De hade tva stycken pa akvariet i alla fall. Igar var jag pa det andra akvariet, det som jag och familjen var pa. Det ar mysigt dar ocksa. Satt dar i en timme och tittade pa mina vanner. Till slut gick jag ner till vattnet och borjade klappa dem. En av dem kom tillbaka hela tiden och sag ut att njuta av att bli kliad pa halsen. Det ar min nya basta kompis nu nar Julia har akt.

Ja, nu nar Julia har akt ska jag ju dela rum med Elmina. Idag nar jag kom hem efter mina lediga timmar (slappande och boklasande) sa hade hon flyttat in. Hon kommer nog inte ta mycket plats men guuuud vad mycket parfym hon har! Jag hoppas jag klarar det har annars vet jag inte vad jag ska ta mig till. Hoppas det blir battre.

Just nu ar Nungwi en enda stor lantgard. Det finns djurbebisar overallt. Kycklingbebisar, getbebisar, kobebisar, skoldpaddsbebisar, spindelbebisar, rattbebisar, odlebebisar. Listan kan goras lang.

Jag jobbar kvallsskift ikvall och forsoker fa ordning pa nagot sorts system sa att vi kan ha battre koll pa alla betalningar. Systemet ar bra om folk bara kan komma ihag att fylla i det. Jag hoppas det gar vagen. Struktur och rutin ar A och O.

Igar akte nagra svenska gaster hem och innan de gick fran receptionen sa de ' Halsa chefen att du ar en klippa" Det varmde.  Hoppas att jag kan gora min safarigrupp lika nojd. Skulle vara kul om de vill skicka mig pa gruppresan i januari ocksa.

Anyhow. Dags att aterga till jobbet. Om en timme och tjugo minuter far jag ata middag och titta pa akrobatshow. Jag langtar!

1000 varma saltvattenskramar till er alla!

Vannen: Vilket datum var det nu igen?
Maria: Kommer det nagot snart?
Ingrid: Kroatien, beratta.
Mamma: Beratta en tokig thomashistoria!
Frickan: Jag ser grona presenter hela tiden.

knepig dag

Publicerad 2008-09-14 18:58:05 i Allmänt,

Vilken knepig dag det ble idag. Skulle jobba morgonskiftet vilket jag ocksa gjorde. Men sa ringde Frida en tjej som jobbar pa Chumbe island och fragade om jag ville ata lunch med henna. jag var inte sen med att tacka nej till en lunch med svenskar. Sa Yussuf tackte upp for mig. Jag at den godaste lunchen hittils, pasta med nagon sas, och fick prata lite svenska. Vilket ar valdigt onaturligt for tillfallet. Och nar jag val har pratat svenska en dag sa kastar jag in svenska ord i engelskan. Anyway. Sedan kom jag tillbaka for att vara med pa lite tidsodande rollspel for att se hur man ska bete sig i receptionen gentemot gasterna. Efter det hade ag ca 1 timme pa mig att gora vad jag ville innan jag skulle hoppa in for Yussuf och tacka upp medan de gick och at sitt forsta mal mat for dagen. Den timmen ille jag spendera pa en promenad pa stranden. Jag borjade ga och stranden som ligger till vanster om var, aven kallad 'at the aquarium', var sa otroligt vacker, jag ska lagga upp bilder senare. Men nar jag skulle vidare till nasta strand 'dhow stranden' sa kom jag inte forbi klipporna utan lyckades istallet bli sjoblot av tidvattnet. Jaha tankte jag, jag far val ga hem da. Men sa fragade en kille mig om jag ville komma och trana. Det var den lustigaste halsningsfrasen jag nagonsin hort sa jag var bara tvungen att prata med honom. Han lyfte upp deras hemmabygge till skivstang och fragade om jag jobbade har. Ja, sa jag och da ville han visa mig akvariet helt gratis. Det var sa mysigt. Man kom in som pa en liten bakgard med staket av flatade palmblad. Och nar man kom in dar var det en naturlig havsvattengrop dar vattnet stiger och sjunker beroende pa tidvattnet. Och dar i den gropen hade de 25 vattenskoldpaddor. Jag fick mata och klappa. Gropen sag ut ungefar som en san dar undervattenssjo som finns i grottor. Hur mysigt som helst. killen berattade om uppfodningsprojektet och jag fick halla i en skoldpadda som inte var sa stor. de hade aven en orm dar som precis hade fatt en stor ratta i sin bur. Rattan var otackt stor och sag inte ett dugg trevlig ut, han var ganska radd och satt i ett horn. Sedan hade de landskoldpaddor ocksa. LAndskoldpaddor kan tydligen krypa in i sitt skal men det kan inte vattenskoldpaddor om jag forstod det hela ratt. Ahhh det var basta upplevelsen pa hur lange som helst. Jag vill dit igen, det var som ett hemligt stalle. Inte alls som den lilla gropen vi var vid nar jag var har med familjen.

Nu sitter jag pa jobbet och tacker upp for Yussuf eftersom han tog nagra timmar for mig innan. Men han har suttit har mest hela tiden anda. Nu ar han dock borta. Kanske borde jag jobba, det ar val det man ska gora om man ar pa jobbet?

ensam

Publicerad 2008-09-14 10:01:51 i Allmänt,

Nu har Julia akt och lamnat mig kvar ensam har. Jag kommer sakna henne. Har aldrig traffat en manniska som det ar sa avslappnat att bo ihop med. Nu ska jag bo med Elmina och det ska bli en upplevelse i sig.

Igar jobbade jag hela dagen. Det var ett tufft pass. Jag hade inte mycket somn fran natten och hela min kropp varkte, mage, axlar, rygg och bihalor. Idag ar det lite battre men jag ska forsoka fa mig en massage idag. Ni kan tro att det ar daliga arbetsstallningar har och tyvarr sitter jag fast 8 timmar i strack vid datorn, 6 dagar i veckan. Men jag ska inte klaga, jag har ju sol, varme och sand.

Pa kvallen gick vi till Cholo's for att saga hejda. Tyvarr blev det bara jag och Julia, hon hade nog vantat sig ett storre hejda. Men hon fick den storsta chokladtartbiten man kan tanka sig fran mig och Sele.

Idag jobbar jag till 15.30 och jag har en hel del att gora, men samtidigt sa ar datorn sa slo sa det ar pole pole som galler i Afrika. Planer for eftermiddagen? Har inga. Nice.

Jag tanker pa nagon dar hemma sa mycket att jag nastan spricker av fortvivlan... That was not the plan!

bilder som inte kommit upp på grund av kasst internet

Publicerad 2008-09-12 17:28:36 i Allmänt,

 Abou

 Julia på väg hem från Ras Nungwi

 Vårt hotell uppifrån.

 Det här är en typisk utsikt från när jag sitter och läser på hotellområdet.

 Nungwi uppifrån.

 Me from above.

 Största matbutiken i Nungwi.

 Så kan det gå när man super för mycket, eller i alla fall när man latjar med kameran.

 Cholo's bar!

 Jag, my bro Karim och my sis Julia.

Jambiani

Publicerad 2008-09-12 16:57:09 i Allmänt,

I förrgår åkte jag och Julia till Jambiani för en underbar semester. Det var så kul att åka över hela ön och se livet här på Zanzibar. Vi passerade Jozani-skogen och såg röda små apor. De var sååå söta. När vi kom fram till hotellet blev vi förvånade över hur seg killen som tog emot oss var. De hade ingen reception utan allt sköttes från baren. Vårt rum var nybyggt men luktade fuktigt trä och var otroooligt fuktigt. Allt var fuktig där inne och kuddarna var hårda som sten. Första kvällen försökte vi leta upp en restaurang men det gick inte så bra at6t hitta något turistigt. Så det blev ett litet hak med en salt curry och en Kilimanjaro. Frickan, du skulle vara stolt över mig, jag dricker öl! Vi träffade också på en söt liten valp vid namn Lucky. Gullepojken. Igår latade vi oss hela dagen, badade i havet, solade, laste bok och sov. Sedan gav vi oss av till ett ställe vi blivit tipsade om KIddos café där drack vi juice och åt en fruktansvärt äcklig bananpannkaka. Men stället var underbart! Imorse bar det av till Stonetown med delad minibuss och sedan vidare hem till hotellet och älskade Nungwi.

Det bästa med hela semestern var varmvattnet i duschen och det faktum att jag kunde hålla i duschandtaget. Och jag kan även berätta att jag såg min kropp för första gången på 2.5 vecka. Och vet ni vad? När jag kom hem hade vi fått en helkroppsspegel på vårt rum! Och varför? Jo när Julia har åkt ska jag dela rum med Elmina som också jobbar i receptionen. Jag kan inte säga att jag är överlycklig, hon använder så mycket parfym. Men det ska bli intressant att dela rum med någon från en helt annan kultur. Kanske borde jag skatta mig lycklig att hon är kristen.

Problemet med fickpengar har också löst sig även om chefen inte var allt för lycklig. Mina senaste dagar har varit otroligt trevliga men ändå kan jag inte låta bli att känna mig ledsen. Jag tänker mycket och jag funderar på hur jag någonsin ska kunna spendera ett liv i kalla Sverige. I ett land utan  magnifika mangoträd, utan papayaträd, utan palmer, utan lukten från eld varje dag, utan skumpiga vägar och färglada kangas. Jag vet verkligen inte hur jag ska klara av att leva i Sverige. Ändå vill jag inte spendera resten av livet här, kan inte tänka mig att uppfostra ett barn in i denna fattigdom, in i en islams kultur och skolor som inte ger dem en framtid. Jag kan inte, så vart ska jag ta vägen?

Åh, frickan- jag behöver dig. Jag behöver en örfil!

Tack alla underbara söta människor för alla fina kommentarer. Keep up the good work!

rapport fran paradiset

Publicerad 2008-09-09 19:10:27 i Allmänt,

Igar insag jag att min flakt har slutat fungera i min dator, det innebar att jag inte kan anvanda den for da kan allt brinna upp. Jag hoppas att jag kan fa tag i nagon billig snubbe har som kan fixa den at mig for annars har jag ingenstans att lagra alla mina bilder. Dessutom lyckas jag inte komma at nagon av mina harddiskar. Konstigt nog kommer jag anda at mina bilder. Mer problem? Ja, det dar med att the big boss inte vill ge mig mina fickpengar hanger fortfarande i luften. Men idag hade jag faktiskt min forsta konversation med honom som kandes avslappnad. Han beromde mig dessutom for min kladsel och verkade imponerad for att jag var har bade i morse och nu ikvall.

Jag jobbar delade skift idag for att kunna tacka upp de viktigaste timmarna pa dygnet. Mellan 13 och 17 var jag ledig sa da passade jag pa att promenera langs stranden. Passerade en grupp mer ursota barn som badade nakna och verkade hur lyckliga som helst over att vara lediga fran skolan. Alla skolor ar stangda under Ramadan. Jambo jambo skrek de!

Igar var vi pa en matlagningskurs pa Langi-Langi. Sele larde oss hur man gor den godaste vegetariska curryn ever och sa gjorde vi gott pilau-ris till det. Jag och Julia joinade tva vegetarianer fran Australien. Eller rattare sagt de har bott i England i flera ar men flyttar nu tillbaka till Australien, det gor de genom en otroligt forlangd resa over varlden.
Vid middagsbordet hamnade vi i en diskussion om nedskrapning har i Afrika och Sele berattade om en grupp EU-arbetare som var har och Sele forsokte forklara for dem att det ar vi turister som lar folket att skrapa ner. Han har helt ratt. Och sa sa han: ' And toilet paper, how stupid is that. Water is better for the nature. And give the toilet paper to the locas, they would boil it and try to eat it!'

En annan rolig sak hande har om dagen nar vi gick till Cholo's i morkret. Jag och Julia anvande ficklampor och plotsligt rakade vi lysa pa en kille som stod och kissade vid vagkanten. Han skrek ' Hey, it's to much light. You can have light in Europe but not in  Africa!' Sa vi slackte lamporna och krockade med en ko.

Imorgon aker jag och Julia till Jambiani for en otroligt romantisk weekend. Eller ja, det kommer ju inte bli romantiskt och det ar mitt i veckan, men trevligt kommer det bli. Ocj jag ska duscha i varmvatten i dagarna 3! Vi fick ett bra pris med Abou (bra att kanna folk har) och hittade tva gaster har pa hotellet som ocksa skulle dit. Men de fick nog for sig att de kunde fa det billigare sa de tackade nej imorse. Nagra timmar senare var jag nere i Abous shop och da kom de dit. Jag gomde mig lite och tjuvlyssnade. De fragade efter transport till Jambiani. Jag berattade for Max om vilka de var och han sa att de kommer komma tillbaka till oss for de kan inte fa billigare transport som ar smidig. Sedan berattade jag for Abou och han sa amma sak. Innan jag var tillbaka pa hotellet ringde Julia och berattade att de hade angrat sig och ville aka med oss! Hahaha tji fick ni och tack sager vi for en billig transport!

Ikavll ar det swahili-dinner och akrobatshow. Jag ser fram emot det for nu har jag suttit har pa kontoret i flera timmar.

Tack for alla fina kommentarer. Lena, kan du kolla om den dar lagenheten kan vara ledig fran mitten av november och for minst 1.5 manad framat? Post Uffe kul att se dig har. Hur har du det? Elaine och Thomas, ar ni har? Kerstin?

Frickan, jag saknar dig.

the baaaaar

Publicerad 2008-09-08 11:04:22 i Allmänt,

Helt vanliga kvallar i baren:

 Bartenders

 Jag och Yussuf dansar lite.

 Diskrummet på Cholo's

 Mys på stranden med våra drinkar.

 Puss på dig Yussuf.

 Simply because I love it!

 Yussuf på en båt eller nåt, på ett bord i alla fall.

 Julias skyddsängel Karim bär henne över tröskeln till Cholo's







tomat

Publicerad 2008-09-07 10:23:23 i Allmänt,

Igar jobbade bade jag och Julia eftermiddagsskiftet sa vi begav oss till stranden vid Nungwi inn, thats the best beach! Dar ar inget sjogras och det ar inte sa manga askadare som om man gar till stranden vid Cholo's. Vi solade och madde gott trots att det var mulet,nar det borjade regna pa oss gick vi till Langi Langi och fick oss en fiiiiin milkshake. Sele tog val hand om oss och bjod in oss till en matlagningskvall pa hotellet. Tanken var att vi skulle gora det idag men vi upptackte att jag jobbar kvallsskift. Sa nu ar jag pa Langi Langi for att meddela att vi vill komma imorgon istallet. Ska bli kul! Onskar verkligen att jag fick jobba har istallet...
Pa jobbet ar det lite besviket just nu. Chefen sager att han ska overvaka mig den har manaden och SEN om jag gor ett bra jobb ska han belona mig med fickpengar. Det var DEFINITIVT inte dealen fran borjan. Sa jag ska forsoka reda ut det men jag blev makta irriterad. Julia ar kraftigt less pa att vara har sa jag forsoker att halla en positiv anda sa att det blir uthardigt. Pa onsdag ska vi aka till Jambiani och turista, ta in pa ett hotell 2 natter och bara njuta. Ska bli sa skont!

Igar efter jobbet sa fragade Yussuf om jag ville folja med till Cholos, jag tackade ja, men det blev en himla lustig kvall. En klient fran hotellet akte ocksa med och sen sa bar det av pa bilrunda till en massa olika lokala barer for att till slut sluta pa Cholos anda, men da var det dags att aka hem for Yussuf.

Efter solen igar sa ar jag inte langre caramello utan tomatoe big time! Fy pa mig, pappa du skulle skammas.

fredag

Publicerad 2008-09-05 16:34:35 i Allmänt,

Oj, oj oj vad jag borjar mixa engelska och svenska avne nar jag skriver, lyckades precis skriva 'freday' som rubrik! Igar var min lediga dag och det firade jag med att gora absolut ingenting! Nar Julia aker kommer vi vara uunderbemannade och jag raknar med att jag kommer att fa jobba hacken av mig. Som det ar nu ar vi 5 personer som arbetar. Vi 5 ska tacka upp receptionen med 2 (helst 3) personer pa formiddagen och 2 pa eftermiddagen fran 07.00-22.30 7 dagar i veckan. nar Julia aker ar 4 fyra personer, sedan aker Elmina, da ar vi 3 personer. Jag vet inte nar Roselyn kommer tillbaka fran Sverige men hon kan rakna med att hon kommer vara varmt valkommen.

Idag borjade jag jobba 15.30 sa formiddagen spenderade jag pa stranden. Det var skont att ga ivag sjalv och bara ta det lugnt. Det har varit ganska mulet idag sa det var inte supervarmt. En Masai kom fram och pratade med mig en lang stund. Det jobbiga var att han inte forsokte salja nagot sa jag kunde inte avfarda honom med ett nej. Han sa inte sa mycket heller, han bara satt dar pa huk och tittade pa mig. Till slut gick han precis nar jag borjade fundera pa om jag skulle ga sa jag fick vara ifred. Strax efter han gatt kom ett stort regnmoln sa jag skyndade mig fran stranden, sokte skydd for att sedan promenera hem. Pa hemvagen gick jag forbi akvariet med de vackra vattenskoldaddorna. Satt dar en stund och tittade pa dem nar de fridfullt simmade omkring med sina farglada kamrater (fiskar that is).

Nu sitter jag pa jobbet och skriver, inte sa mycket att gora har. Shaaban fick tid till att springa till hotellets egen moske' for att be. Idag ar det fredag vilket for dem ar samma som kristnas sondag, och nu ar det dessutom Ramadhan sa det galler att skota sig. Pa tal om Ramadhan, igar fick jag kopa ut kex och mjolk at en kompis, det var lite lustigt och kandes lika olagligt som att kopa ut till ungdomar pa Systembolaget (har jag faktiskt aldrig gjort men anda).

Shaaban ringde nyss och sa att han sitter i baren och tittar pa tv for vi har det sa lugnt... Jag ska fortsatta efter saknade bokningar.

Skulle vara kul om ni skriver lite kommentarer sa jag blir uppmuntrad till att skriva har! Vad hander pa driften? Vad hander pa Melderstein? Vad hander pa Kaptensgarden? Och mamma nagra fler roliga historier att dela med dig av?

telefon

Publicerad 2008-09-03 18:20:24 i Allmänt,

Mitt nya nummer har i afrika ar foresten +255776690588, det andra kortet fungerade inte!

klicka pa bilderna

Publicerad 2008-09-03 18:08:04 i Allmänt,

 Mohammed pa Cholo's.

 Myror, min forsta syn nar jag vaknar. Men nu har vi sprayat dod pa dem.

 En typisk skolbyggnad.

 Solnedgangen vid ruinen som jag skriver om i senaste inlagget.

klicka pa bilderna for att se storre

Publicerad 2008-09-03 17:57:26 i Allmänt,

 Yussuf, min underbara kollega pa Nungwi Beach inn. Dricker banan- och chokladmilkshake

 Har ar Cholo's, ser helt annorlunda ut nattetid. Och luktar weed langa vagar, men underbart ar det.

 Det har ser jag varje dag...

 No words...

 Milkshake med mango och jordgubb. Tillsammans med Yussuf.

 Mamma, den har bilden ar till dig. tagen fran nya bygget pa LangiLangi. For er andra - det ar hotellet vi bodde pa i november.

 Matembwe eller hur det nu stavas.


20080901 Livet pa zanzibar

Publicerad 2008-09-03 17:36:14 i Allmänt,

Ledsen att jag har varit tyst sa lange men det har bara inte funnits tid till att sitta vid en trakig dator. Jag har fatt oroliga mail bade fran mamma och pappa sa jag kanner att jag faktiskt maste beratta att jag har det fantastiskt har! De senaste dagarna har varit fullspackade fran morgon till kvall och jag sover inte manga timmar per natt. Faktiskt ar natterna jobbigast, ibland sover jag hemst daligt for det blir sa kallt pa morgonkvisten och jag har bara ett tunnt lakan. Sedan ar det sa mycket som snurrar runt i skallen sa jag har svart att somna. Men det var nog det enda negativa. Faktum ar att inte ens kommentarer som ` Ahhh spiders in my bed` fran min rumskamrat, kan gora livet samre, vi bara skrattar att det. Det gor inget att vara sangar har besok av ett gang myror pa natten. Igar visade en gast mig en knytnavesstor spindel som satt i en palm, den vill jag daremot inte ha i min sang!


Alla ar otroligt trevliga har och tar val hand om mig. Alltid far man en glatt leende och ett jambo eller mambo vipi (halsningsfraser). Vad ar det som gor Zanzibar sa speciellt da och hur ar livet har? Lat mig beratta. Dygnet startar nagonstans vid 5-tiden pa morgonen. Da borjar jag frysa och alla djur vaknar till liv och borjar vasnas. Morgonpigga manniskor borjar jobba och ar jag ordentligt vaken kan jag hora de forsta boneutropen fran moskén. Jag alskar ljuden pa morgonen som strommar in genom vara fonster. Men jag somnar om igen och sover antingen till 6 for att stiga upp till morgonskiftet eller sa vaknar jag sa att jag ar redo for frukost 9.30.


Stiger jag upp vid 6 ar det fortfarande morkt ute men det drojer inte lange innan det borjar ljusna. Ofta kommer det en regnskur pa morgonen. Skurarna ar sa maktiga att det inte gar att hora sig sjalv tanka pa grund av danet mot taket. Men bara nagra minuter senare ar det over och solen borjar varma dagen. Redan innan solen gatt upp och aven nar det regnar sa ar det en otroligt behaglig temperatur pa morgonen. Jag borjar jobba klockan 7 och for tillfallet strosar jag mest runt och tvingar folk att lara mig nagot. Klockan 9.30 far jag ga och ata frukost i restaurangen. Min frukost bestar av vattenmelon, papaya, ananas, apelsin (ibland), minibanan och en bit brod. Till bananen ater jag ibland tva pannkakor som ar saaa goda. De klar inte pappas pankisar men ar otroligt goda till frukost. Ater jag inte pankisar sa ater jag en omelett (gjord pa agg med vita gulor) med paprika, lok, ost och tomat. Till det har dricker jag bungojuice (om jag bara visste hur en bungofrukt sag ut) och en kopp te. Ja pappa, varmt for magen varje morgon, jag glommer inte. Efter frukost fortsatter strosandet i receptionen och ett kampande med alla halsningsfraser och andra ord pa swahili. Vid 14 ar det dags for lunch, da far jag valja vad jag vill fran menyn, hittills har jag bara atit en gang och det var en smaklos vegoburgare. Sedan jobbar jag vidare tills klockan ar 15.30. Dar slutar min dag pa jobbet om jag har tur. Tider ar inte sa noga har. Solen gar ner nagon gang vid 19 tror jag, sa jag forsoker njuta av sista solen innan dess. Vid 21 ar det middag och den serveras fran en stor buffe. Jag ater kryddris, pumpa, potatis med artor och en massa tjosan. Ska inte klaga. Julia har tydligen gatt upp flera kilo har men jag forsoker halla mig ifran att ata for mycket.


Jobbar jag eftermiddagsskift sa borjar jag 15.30 och jobbar till 22.30, enda skillnaden i rutinerna ar att da far jag mer sol.


Hotellet ligger langst bort av alla hotell precis vid ett fyrtorn. For att ta sig hit eller har ifran kan man aka bil (har jag ingen), ga igenom fiskebyn eller ga langs stranden. Om man kan ga via stranden eller inte beror pa tidvattnet, jag kanner mig ganska frammande och vit i byn sa jag foredrar strandpromenaden. Att ga i morker ar inte att foredra. Sa vill vi nagon stans i morkret far vi fraga nagon kompis eller ta taxi. Taxi ar dyrt och kostar ca 60:- till Cholos som ar det enda stallet man aker till pa kvallen. Baren that is! Taxi till Stone town kostar 600:- for en bil sa det galler att vara manga. Man kan i och for sig aka dala dala for 12:- men jag vet inte om jag vagar sjalv, vi far se. Dala dala ar det lokala fardmedlet och bestar av en pickup med trabankar. Den aker nar den ar overfull och inte forr!


Att aka bil pa vagarna har innebar att man aker i 10-20km i timmen (helt seriost), det ar bara huvudvagen som ar asfalterad och dar kan man kora snabbt. Kan inte aka mig matt pa bil. Jag tycker det ar sa faschinerande att aka genom byn i sakta mak och titta pa allt liv och rorelse dar. Alltid folk ute pa gatorna. Precis nar det borjar morkna sa tands det en massa eldar och folk börjar laga mat. Röklukten här är något speciellt och hör vardagen till, men gud vad jag njuter av alla dofter.


Summering av veckan som har gått:


Tisdag: Anlände och kom fram sen eftermiddag till Nungwi och Mnarani. Julia visade mig runt ppå ägorna, sedan blev det swahilimiddag med akrobat-show. Efter det åkte vi ner till Cholo's och jag träffade några jag känner sedan tidigare, bland annat Abou och Mohammed.


Onsdag: Åkte jag och Julia till Stonetown för lite souvernirshopping för Julia. Jag tyckte faktiskt att det var mycket trevligare den här gången än första gången vi var där i November. Men Stonetown äör hektiskt och ett kapitel för sig själv, jag kommer säker berätta mer om det en annan gång.


Torsdag: Min första lediga dag på egen hand. Jag promenerade bort till Nungwi och träffade gamla vänner, Ali, Saleh, Abou, Max, Sele. Åkte sedan iväg till nästa strand på moped för att relaxa lite med Yussuf, min arbetskamrat, medans han hade en stund ledigt. Vi drack milkshake och badade. Sedan åkte jag iväg en sväng till Kendwa och gick en lång promenad till stranden.


Fredag: Andra och sista lediga dagen på egen hand. Åkte iväg på en ötur bort till Matemwe med Abou för att prata igenom det senaste året. Så härligt att komma iväg och vägen bort till Matemwe är helt fantastisk! Det är så bördigt här! Matemwe bestod av några hotell längs en helt makalöst lång strand! Där var vi hela dagen och bara relaxade. På hemvägen åkte vi förbi en ruin från några portugiser. Där såg jag en så otroligt vacker solnedgång så det finns inte! Kände redan då att hur ska jag kunna lämna det här om 3 månader. Det här är mitt paradis!

Lördag: Första arbetsdagen. Bara strosande. Bjöd på Djungelvrål, det var högst roligt.


Söndag: Andra arbetsdagen. Bara strosande. Blev kallad caramello av några barn istället för mzungo (viting).

Måndag: Tredje arbetsdagen. Nu börjar det hända saker på jobbet. Jag lär mig saker och känner att jag faktiskt kann bidra med något.


Tisdag: Fjärde arbetsdagen. Gick sedan iväg med Julia till Ras Nungwi för att kolla in lyxresorten. Drack en ok milkshake och satt och pratade i de sista solstrålarna. Sedan gick vi på lyxtoalett där man tog en helt ren handduk för att torka händerna!


Onsdag: Arbetsdag där jag har varit komplett upptagen. Till lunch fick jag en makalös milkshake med papaya, jordgubb och banan. Efter jobbet var det högvatten så jag stannade för en gångs skull hemma. Gick upp på taket på en av byggnaderna och började läsa igenom mina anteckningar om swahilisk grammatik. Sedan relaxade jag i en solstol och lyssnade på musik även om inte solen lös! Det är Ramadan nu och därför ska jag snart gå tillbaka till jobbet för att jobba en timme. På så sätt är receptionen bemannad vid solnedgången så våra kära muslimer kan gå och äta.


Någon av de här dagarna har jag också varit på Cholos med Julia och Yakoub, en av våra servitriser (stavas nog inte så). Det var så dyrt där för honom så vi gick till en lokal bar istället. Det var intressant och mycket billigare. Jag har dessutom träffat två omgångar mend unga par från min resebyrå och suttit ner med dem och pratat svenska. Abou han är smart han, får mig att sälja sina utflykter.


Nu måste jag byta om och dra till jobbet.

Om

Min profilbild

kat

Har bytt ut resorna ut i världen mot resan i livet tillsammans med min son.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela